Frågor och svar

Träningsplanering- så lyckas du från start till mål

Hösten står för dörren och jag vet inte om ni känner som jag, men i år längtar jag verkligen efter den! Vi har fått så mycket sommar att till och med jag är nöjd och det känns bara mysigt att få tända ljus, plocka fram filtar och koftor och laga mustiga soppor. Med höst kommer också en längtan efter mer planering och struktur, sommarens träning har kanske varit lite mer fri, du har gått på känslan och tagit dagen som den kommer men nu börjar det krypa i kroppen efter ordning och reda igen, och det är helt naturligt! Att planera sin träning är ofta nödvändigt för att få resultat, oavsett om resultatet handlar om att bli snabbare på milen, klara att gör 10 armhävningar, gå ner eller upp i vikt eller bli av med den där envisa ryggsmärtan. Utan en plan är risken stor att du skjuter upp och hoppar över alldeles för många av passen och då slutar det oftast med att lusten avtar, eftersom du ändå inte får någon utveckling. Därför- här kommer guiden till en effektiv och tydlig träningsplanering!

 

  1. Sätt ett mål! Om du inte vet var du ska så kan du omöjligt veta hur du ska ta dig dit. Ni vet den där historien om haren och korsningen? Om du inte vet var du ska så spelar det ingen roll vilken väg du tar! Se till att målet är realistiskt, ett för svårt mål kommer inte kännas kul att jobba emot, ett för lätt ger ingen stimulans. Du vill att målet ska ge dig fjärilar i magen!
  2. Planera din träning i cykler, 4-5 veckor är oftast lagom. En cykel ska innehålla en tuff vecka, en lätt vecka och 2-3 medelhårda veckor. Inom varje vecka bör det finnas lättare och hårdare pass men den sammantagna känslan på en medeltuff vecka får inte vara att det sliter, det ska kännas lagom. Ett intervallpass i en medeltuff vecka är med andra ord lättare än ett intervallpass i en tuff vecka och i den lätta veckan skippar du intervallerna helt, och ersätter med lugna distanspass. Även långpassen ändrar längd och tempo utifrån veckans intensitet. Är det styrketräning du sysslar med så är de tuffa veckorna de du kör få reps och tung vikt, de lätta veckorna kör du kanske 3*15 eller 20 reps/övning för att bara få cirkulationen och inga maxvikter.
  3. Planera in dina vilodagar, de är viktigast av allt! Vilka dagar har du ändå inte tid/energi att träna? Kanske fredag kväll efter jobbet? Kanske tisdagar då alla andra i familjen har aktiviteter. Ta hänsyn till livet för livet kommer alltid att finnas där och måste få sitt utrymme. Lägg sedan dina tuffaste pass dagarna innan dina vilodagar, på så sätt optimerar du din återhämtning och det är den som ska hålla dig skadefri.
  4. Lägg in avstämningar med dig själv ibland. Om målet är att klara 10 armhävningar, lägg då in ett maxtest en gång i månaden där du testar ditt nuläge, för att se hur långt du har kvar till målet. Om du vill klara milen på en timme, maxa milen en gång var sjätte vecka och se hur du ligger till. Det är motiverande att se att du är på rätt väg!
  5. När du nått ditt mål, våga ta det lugnt en period och njut av din framgång! Lägg in en lugnare period, ta fler vilodagar, kanske res bort eller gå ut och ät för att fira. Vi är duktiga på att hela tiden pressa oss framåt, vi behöver lära oss att stanna upp och se hur långt vi har kommit också!

Jag fick några frågor kring träningsplanering på min Instagram . De handlar om periodisering över året och hur man ska tänka där. Jag rekommenderar alltid att du planerar din träning i olika cykler. Om dina mål, i detta fall handlade det om löpning, ligger på våren så har du några olika delar i din cykel. Jag tar lopp i maj som exempel för att det ska bli tydligt.

 

Nov-jan uppbyggnad, fokus på styrketräning för att bygga upp kroppen så den orkar när mängd och intensitet ökar. Den absolut viktigaste perioden men för många den tråkigaste! Här gäller det bara att ha ögonen på målet, tänk på varför du gör det och sen bara kör. Här är intensiteten på löpningen låg men du kan gärna ha ett par löppass i veckan ändå, 2-3 st är lagom.

 

Feb-april formen ska förbättras, här ökar farten, fler intervaller, längre intervaller, längre långpass. Behåll ett styrkepass men tänk inte bygga utan istället underhålla.

 

Maj- formtoppning, två lugnare veckor innan loppet för att tillgodogöra dig all den hårda träningen. Sista långpasset två veckor innan, sen kortare och lite rappare pass men inga maxningar. Våga vila dig i form här!

 

Efter loppet återhämtningsperiod. Beroende på hur långt loppet varit så pågår denna period 2-8 veckor där du först vilar helt en vecka och sen smyger igång med promenader, cykling och lätt jogg. Tuffare och längre pass väntar du med i minst 2 men gärna 4 veckor. Du tränar för livet, kom ihåg det! Startar du för snart igen så är risken stor att skadorna kommer, kanske inte direkt men efter någon månad och det är det aldrig värt.

 

Efter den lugna perioden är du redo att sätta ett nytt mål igen, antingen går du på en by uppbyggnad med styrketräning eller så hoppar du direkt till formförbättring beroende på när i tid nästa mål ligger.

 

Har ni frågor om träningsplanering? Välkomna att ställa dem!

 

 

0

0 kommentarer

  • Kim Franklin

    Hej! Har en fråga. Fick i morse på gymmet en tillsägelse/uppmaning när jag körde russian twist. Mannen i fråga hade hört att det inte var bra att göra den övningen pga att man kan skada diskarna i ryggen. Han hade hört en läkare/forskare säga detta och det fanns klara bevis. Undrar nu hur det ligger till? Hur ”fel” och ”farlig” är den? Jag tycker den är suverän. Tack!

    • Madeleine Rybeck

      Både och skulle jag säga. Det är otroligt viktigt att ha ryggen helt rak dvs inte krumma. En vanlig rotation när du står upp, typ vänder dig och kollar över axeln, är helt ofarlig. Om du istället böjer dig fram med böjd rygg och tex lyfter upp ett barn eller en väska vid sidan om dig kan du skada diskarna ordentligt, så tänk motsvarande i övningen, rotera med rak rygg är ok men inte böjd. Men jag håller med dig, älskar den och kör den jämt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *