Bålträning,  Kvinnohälsa,  Okategoriserade

Pressa ned svanken vid bålträning- ja eller nej?

Jag har skrivit om detta flera gånger förr men nu måste vi en gång för alla reda ut det så att ni som följer mig iaf har koll på hur det ska och inte ska vara. Jag har pratat med mina klienter om detta i flera år och nästan alla säger "men varför har ingen sagt detta innan!?" och jag tror ni är många fler som år efter år har blivit matade med samma budskap- pressa ner svanken när ni ska träna magen!

Vet ni- det är helt fel. Totalt fel. Detta budskap pumpas ut tillsammans med övningstips för de inre magmusklerna och ofta skrivs/sägs det i samma mening att övningarna är "perfekta för nyblivna mammor". Jag vet inte var alla dessa coacher och tränare har lärt sig detta men tyvärr har de nog inte tillräckligt mycket kunskap om bålens anatomi och hur de olika musklerna jobbar. De inre magmusklerna gör nämligen inte den rörelsen, att räta ut ryggraden/pressa ner svanken. De kan inte göra någon rörelse alls, de bara kramar åt och håller ryggen stabil! Så fort du ändrar positionen på ryggraden så har du använt andra muskler, i de allra flesta fall de raka magmusklerna.

De raka magmusklerna är dominanta och arbetsvilliga. De inre magmusklerna (transversus och inre sneda obliquen) är som din late kusin från landet. De jobbar knappast om du inte både hotar, lockar och tvingar dem. Ungefär så. Det innebär att om du börjar jucka med bäckenet och pressa ner svanken så hoppar de raka magmusklerna direkt in och säger "japp, vi tar den bollen!" medan de inre lugnt lutar sig tillbaka och gör ingenting, och du har därmed missat syftet med din övning.

Därför, en gång för alla. SLUTA PRESSA NER SVANKEN NÄR DU SKA TRÄNA INRE MAGMUSKLERNA!

Givetvis ska de inre jobba ihop med de yttre i vardagen för att skapa både stabilitet och rörelse på samma gång men för de allra flesta så är skillnaden i styrka så stor mellan yttre och inre att de inre aldrig får någon chans att jobba överhuvudtaget. Därför behöver de flesta, och särskilt nyblivna mammor, fokusera massor på de inre och faktiskt strunta i de yttre magmusklerna under en period, tills de kommit ikapp. Då är det totalt kontraproduktivt att pressa ner svanken i golvet.

På filmen visar jag precis vad som ska hända när du aktiverar den inre korsetten. Titta hur transversus kramar åt runt kroppen och hur svanken bibehåller samma position, nästintill ökar lite när musklerna kramar ihop bålen både framifrån och bakifrån. Ryggraden är hela tiden fixerad. Detta ska fungera även när armar och ben rör sig, du lyfter något, springer, hoppar eller på annat sätt behöver spänna magen för att skydda ryggen.

Dela gärna detta inlägg och tagga dina vänner så vi sprider detta och slipper att fler kämpande mammor får fel information!

2

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *