Filmade träningspass,  Frågor och svar,  Kvinnohälsa,  Mammaträning,  Okategoriserade

Läsarfråga- ryggont efter graviditeten

Jag älskar när ni skriver till mig med era frågor, så himla härligt och jag är jätteglad att kunna hjälpa till! Förra veckan fick jag ett mail av en tjej som undrade lite om det här med bålen och att få ont i ryggen, kan det hänga ihop? Det är en fråga jag ofta får så jag tar den här i bloggen så fler har nytta av svaret.

 

"Hej Madde!

Jag har en fråga som jag tror du kan ha koll på. Jag har nyligen varit gravid och fått barn, min son är 7 veckor nu. Jag tränade så gott jag kunde under graviditeten men var väldigt trött och hade mycket foglossning på slutet. Nu efteråt har jag inte kommit igång alls, jag orkar helt enkelt inte med så lite sömn! Men nu har jag fått så himla ont i ryggen, precis ovanför rumpan på båda sidorna och det strålar lite ut i rumpan också. Det känns som att det kan vara en nerv i kläm ungefär, kan det stämma? Min kompis säger att det är magen som är svag men det är verkligen ryggen jag har ont i, jag känner det tydligt. Kanske har du hört om liknande situationer och vet vad jag ska göra eller var jag ska vända mig? Tacksam för svar!"

 

Tack för ditt mail och grattis till bebisen, hoppas ni mår bra! Att få ont i ländryggen när magen är svag, är väldigt vanligt. När magmusklerna inte gör sitt jobb så måste någon annan muskulatur ta över (kroppen löser problemet på bästa sätt utifrån de förutsättningar vi ger den) och då är det oftast ländryggen som får jobba mer än den är skapt för, och vi får ont. Det kan även sätta sig i höftböjarna och kring höftbenen på sidan. Att det strålar kan bero på stela muskler kring bålen och höften ofta blir sätet väldigt stelt under graviditeten eftersom svanken ökar och vi tappar kontakten med sätets muskler, sen sitter vi mycket direkt efter förlossningen, när vi matar bebisen och då stelnar det till ännu mer.

 

Jag skulle rekommendera dig två saker, dels att träna bålen med korrekt övningar, dels att stretcha sättet. Testa gärna också att rulla på en foamroller eller tennisboll, det mjukar upp sätet och kan släppa på strålningen. DOCK- en strålande känsla KAN också bero på att du har påverkan på en disk, så var även uppmärksam på det. Då brukar det bli värre om du böjer dig framåt eller bakåt väldigt mycket, du kommer ha ont när du sitter, går osv. Om du misstänker detta så ska det alltid kollas upp hos läkare, det kan vara ett diskbråck på gång.

 

När det gäller bålträningen så börja med grundaktivering enligt filmen nedan. Träna det tre gånger i veckan under iaf 6-8 veckor och bygg sakta på med tyngre övningar. Jag har en webkurs som heter funktionell bålstabilitet, den är perfekt för att bygga upp kroppen igen efter en förlossning. Lycka till!

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *